Forum Jeden do jednego. Strona Główna
  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Galerie   Rejestracja   Profil  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  Zaloguj 

Nie samym modelarstwem człowiek żyje.

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Forum Jeden do jednego. Strona Główna -> Offtopic - pogaduchy na każdy temat
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
fiedotow
Administrator



Dołączył: 13 Paź 2006
Posty: 934
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kołobrzeg

PostWysłany: Śro 10:57, 15 Kwi 2009 Temat postu: Nie samym modelarstwem człowiek żyje.

W tym to temacie, Szlachetni proponuję dzielić się swoimi przepisami kulinarnymi.
Jako, że minęły właśnie Święta Wielkanocne coś ze stołu wielkanocnego -
Królik w kurkach.
Potrzebujemy królika - najlepiej sprawionego i skruszałego (wystarczy mu jakiś czas w zamrażarce).
Królika dzielimy na porcje wg uznania. Ja oddzieliłem kończyny a korpus okroiłem z mięsa starając się, by kawałki były jak największe. Korpusik bez mięsa (niewiele go zostało po prawdzie na kostkach) będzie do rosołku.
Mięso natarłem solą, pieprzem i słodką, czerwoną papryką i odstawiłem do lodówki na jakiś czas.
Kurki duszone w maśle i śmietanie miałem w zamrażarce przygotowane jeszcze z jesiennych zbiorów.
Królika układamy na dużej patelni i starannie obsmażamy z każdej strony aż uzyska ładny brązowo-złoty kolor. Następnie obsmażone kawałki układamy w brytfannie i na malutkim ogniu dusimy pod przykryciem w tłuszczu ze smażenia. Gdy mięso stanie się już prawie miękkie dolewamy wody i dusimy dalej. Pamiętać należy, żeby kawałki mięsa przekładać by te z góry też były na dole jakiś czas.
Gdy królik będzie miękki wyjmujemy go na chwilę i do sosu dodajemy kurki. Sos można zagęścić wg upodobań i doprawić do smaku.
Dodajemy królika i dusimy go jeszcze w sosie ok pół godziny.
Doskonale smakuje z kopytkami i surówką z kapusty, marchewki tartej z cebulką, z resztą jaką kto woli. Mogą być buraczki.
Smacznego!


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez fiedotow dnia Śro 11:38, 15 Kwi 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mr-Bad
Użytkownik Zasłużony
Użytkownik Zasłużony



Dołączył: 25 Cze 2007
Posty: 15647
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 74 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Brzozowica

PostWysłany: Śro 12:21, 15 Kwi 2009 Temat postu:

No, proszę, nie mówiłem.... Kolejny talent.... Dalej, dalej,....
Co prawda kurczaka ani tym bardziej królika w życiu nie jadłem, ale popieram, popieram ... Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
QLIG
Użytkownik Zasłużony
Użytkownik Zasłużony



Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 1151
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: SZO

PostWysłany: Śro 21:38, 15 Kwi 2009 Temat postu:

Może nie typowy przepis, bo nie znam proporcji- zawsze smażę/ piekę "na oko" Wink, ale coś prostego ode mnie.

NALEŚNIKI KAKAOWO- KOKOSOWE Z DŻEMEM

Składniki- jak na zwykłe ciasto naleśnikowe ( mąka, jajka, mleko, woda ) W tej wersji dodatkowo cukier, najlepiej puder, kakao oraz wiórki kokosowe. I bita śmietana oraz dżem owocowy ( jaki kto lubi )
Proporcji nie znam, bo zawsze wszystko robię "na oko" Smile Nie za gęste, nie za rzadkie. Kakao, cukier i wiórki- wedle smaku/ uznania. Po usmażeniu ( kiedy lekko ostygną ) "psikamy" bitą śmietaną, środek dekorujemy dżemem. Można dodać kilka listków mięty dla ozdoby Wink
Najlepiej smażyć na małej patelni jeśli jemy jako przystawkę, albo mamy dietę Smile


__________________________________________________________________


PIECZONE CUKINIE Z NADZIENIEM.


Cukinie obieramy ze skórki, łyżeczką drązymy miąższ ze środka ( robimy tzw. łódeczki ) Do środka wedle uznania- mięso mielone, pokrojone drobno salami czy inna kiełbasa ) Całość posypujemy tartym żółtym serem- i do piekarnika. Pieczemy w zależności od farszu- mięso mielone wymaga najdłuższego pieczenia.

_________________________________________________________________

PLACKI Z CUKINI Z SOSEM SZCZYPIORKOWYM


Cukinie myjemy, trzemy na tarce o grubych oczkach razem ze skórką. Dosypujemy mąki, wbijamy jajka, dodajemy sół i pieprz. Po wymieszaniu smażymy placki ( tak samo jak ziemniaczane ) Do sosu potrzebny- jogurt naturalny, szczypiorek i sół/ pieprz wedle uznania. Szczypiorek siekamy drobno i mieszamy z jogurtem. Doprawiamy przyprawami. Wystarczy polać placki i gotowe Wink


_________________________________________________________________


POTRAWKA MEKSYKAŃSKA

Potrzebne- mięso mielone, kukurydza w puszce, czerwona fasola w puszce, pomidory w puszce, papryka ( czerowna, zielona ) przyprawa chili.
Smażymy mięso, jak się usmaży- dodajemy pomidory z puszki, po chwili resztę składników. Smażmy jakiś czas i gotowe Wink Można użyć soli jak ktoś chce, ja nie używam.

___________________________________________________________________

DESER- PIECZONE BABANY Z LODAMI I KARMELEM

Obrane banany kroimy wzdłuż, podpiekamy w piekarniku ( nie za długo ) Z cukru robimy na patelni karmel i polewamy nim upieczone banany. Dodajemy lody waniliowe, dekorujemy miętą.



PS. Tak to jest, jak w związku kobieta gotuje gorzej niż facet, trzeba sobie radzić Smile A zresztą lubię Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fiedotow
Administrator



Dołączył: 13 Paź 2006
Posty: 934
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kołobrzeg

PostWysłany: Czw 7:32, 16 Kwi 2009 Temat postu:

Szlachetny Panie Qulig. Ostatnie zdanie jest świetne!
Co prawda rozstałem się z moją Małżonką, ale ona w dalszym ciągu wspomina moją kuchnię. Odwożąc Zbysia po feriach do domu zawiozłem jej w/w królika. Rozpływała się Very Happy .
A jedną z ulubionych potraw mojego Synka jest Panga po seczuańsku. Niebawem podam przepis. Jest to stylizacja na danie seczuańskie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mr-Bad
Użytkownik Zasłużony
Użytkownik Zasłużony



Dołączył: 25 Cze 2007
Posty: 15647
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 74 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Brzozowica

PostWysłany: Czw 8:57, 16 Kwi 2009 Temat postu:

Mężczyźni są najlepszymi kucharzami, projektantami itd.
Po prostu najlepiej robią to, czego nie muszą robić Smile (na co dzień)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
QLIG
Użytkownik Zasłużony
Użytkownik Zasłużony



Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 1151
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: SZO

PostWysłany: Pon 21:50, 29 Cze 2009 Temat postu:

Właśnie konsumuję- szybkie danie z fasolą Smile

Dwie średnie cebule pokroić w kostkę, zeszklić na patelni. Wsypać puszkę czerwonej fasoli ( razem z wodą ), mocno posypać oregano ( ja mam sowje z działki Smile ) , doprawić sosem chili, wszystko podsmażyć... i zjeść Smile Można same, z chlebem, z ziemniakami Wink Ale ziemniaki kłócą się z szybkim daniem Wink Ja jem bez dodatków.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez QLIG dnia Pon 21:51, 29 Cze 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mr-Bad
Użytkownik Zasłużony
Użytkownik Zasłużony



Dołączył: 25 Cze 2007
Posty: 15647
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 74 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Brzozowica

PostWysłany: Wto 16:28, 30 Cze 2009 Temat postu:

I od razu widać, że Szlachetny Qlig żyje samotnie... Smile
Podtrzymuję, co napisałem wyżej, a przypadek Pan Qliga to potwierdza Smile
W dziedzinie kulinarnej to żaden orzeł nie jestem choć do 40-stki byłem kawalerem Smile
Teraz namiętnie dzieciom smażę snacki... Wyprawa na warzywnik to też temat na zupę.
Potem wszystko kroję, wrzucam do wrzątku i już jest zupa.... Acha, zasmażam ją, jak
mi mama kiedyś pokazała... Dużo w tej zupie kopru, pietruszki, marchewki, szczypioru...


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Mr-Bad dnia Wto 10:33, 20 Paź 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fiedotow
Administrator



Dołączył: 13 Paź 2006
Posty: 934
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kołobrzeg

PostWysłany: Śro 12:45, 01 Lip 2009 Temat postu:

Panga z ryżem a'la po seczuańsku. (powstała 09.12.2006)
Składniki:
Panga, filet z dorsza lub czegoś podobnego – po 1 lub 1 ½ na osobę
Pół dużego selera
Duża marchew (lub puszka pędów bambusa)
Duży por
½ papryki czerwonej i żółtej
Garść grzybów mun
Sos sojowy
Przyprawa chińska
Szklanka bulionu z grzybami (wywar)
2 szklanki bulionu zwykłego
Szklanka ryżu

Rybę posypać przyprawą chińską i skropić sosem sojowym. Odstawić na 1 – 2 godziny. Warzywa: marchew pokroić w zapałki, seler zetrzeć na dużych oczkach, por pokroić w talarki, paprykę w kostkę. Grzyby mun namoczyć w gorącej wodzie 15 min, ugotować (10 min) i pokroić w paski.
Ryż podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, następnie zalać bulionami i ugotować.
Warzywa i grzyby podsmażyć razem, dodając na końcu por.
Rybę pokroić w poprzek na paski szerokości 3cm i usmażyć na oleju pilnując, by nie przywarła do patelni.
Na podsmażone warzywa położyć rybę i pod przykryciem podgrzewać 3 min, aż przejdzie aromatem warzyw.
Ryż nałożyć do miseczek, na ryż warzywa i kawałki ryby.
Smacznego.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fiedotow
Administrator



Dołączył: 13 Paź 2006
Posty: 934
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kołobrzeg

PostWysłany: Śro 14:58, 01 Lip 2009 Temat postu:

Danie kilkudniowe.
Ano… W moim nowokawalerskim żywocie gotowanie w dalszym ciągu jest dla mnie przyjemnością. Lubię gotować i kombinować, a że po części mam jakiś procencik krwi „poznaniackiej”, więc „lepiej się pochorować, niż się ma zmarnować”.
Robiłem ostatnio nóżki wieprzowe w galarecie. Wiadomo – gotujemy z warzywami, obieramy kostki, kroimy mięsko (właściwie trudno to nazwać mięskiem), do naczyńka i zalewamy wywarem.
Ale je nie o tym…
Zwykle pozostaje mi po takim gotowaniu ok. litra rosołu. Najprościej do tego dodać ze dwie puszki pomidorów bez skórki, z pół słoiczka przecieru – ten z Kot… świetnie zagęszcza. Do tego kilka ząbków czosnku, garść bazylii, oregano i e’voila, albo jakoś tak. Pomidorówka super. Ale do tego zawsze dodaję sporo makaronu, który gotuję al dente. Czyli mam pomidorową z makaronem.
Ale znając prawa fizyki makaron nasiąka zupą i mamy nie pomidorową z makaronem, ale makaron z pomidorową. Więc na następny dzień wrzucam to na talerz, posypuję tartym serem, dodaję trochę mikrofal w mikrofalówce (można zapiekać) i bon appetit… Właśnie mój Następca wciąga resztę… To ja idę sobie zrobić jakiś obiad… Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość







PostWysłany: Śro 16:46, 01 Lip 2009 Temat postu:

O widzę, że się tak kulinarnie zrobiło. Też się wkupię w temat. Cały dzień siedzę w domu bez ciepłego posiłku więc musiałem coś wymyślić:

Placki ala pizze

Robimy odrobinę ciasta naleśnikowego ( jakieś 4 łyżki stołowe), dodajemy pokrojaną w kostkę szynkę, pieczarki i pomidory (niekoniecznie). Wsypujemy tarty na grubych oczkach ser żółty. Masa musi być bardzo gęsta. Smarzy się na złoty kolor i ... można już sprzątać zapapraną kuchnie Smile
Powrót do góry
fiedotow
Administrator



Dołączył: 13 Paź 2006
Posty: 934
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kołobrzeg

PostWysłany: Czw 12:18, 24 Wrz 2009 Temat postu:

Wczorajsza kolacja:
plaster mortadeli grubości ok 4 cm pokroić w kostkę 2 x 2 x 2 cm, wrzucić na patelnię z niewielką ilością tłuszczu i pod przykryciem grzać na małym ogniu aż puści sok.
W tym czasie kroimy w kostkę (dość grubą) dwie spore cebule. Gdy mortadela puści sok zwiększamy ogień i podsmażamy mocniej. Dodajemy cebulę i na niewielkim ogniu szklimy ją. Nie używam soli, więc dodaję sos sojowy. Dodajemy zgniecione trzy ząbki czosnku - można więcej. Następnie dwie - trzy łyżeczki dobrego koncentratu pomidorowego rozcieńczamy wodą do konsystencji soku pomidorowego i zalewamy to, co na patelni. Jeszcze pieprz (ja używam kolorowego) i majeranek. Można dać bazylię, oregano - no co kto lubi. Doskonale smakuje na gorąco z pieczywkiem posmarowanym masełkiem. Można też jeść na zimno na chlebku.
Smacznego!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
walther38
Wielce Zasłużony dla Forum



Dołączył: 10 Paź 2009
Posty: 3961
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 49 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Śro 21:15, 04 Lis 2009 Temat postu:

Do Qlig
Cytat:
DESER- PIECZONE BABANY Z LODAMI I KARMELEM

Obrane banany kroimy wzdłuż, podpiekamy w piekarniku ( nie za długo ) Z cukru robimy na patelni karmel i polewamy nim upieczone banany. Dodajemy lody waniliowe, dekorujemy miętą.

Na to jeszcze polewę rumową (odpowiednie procenty), podpalić i to dopiero jest deser!!! Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
QLIG
Użytkownik Zasłużony
Użytkownik Zasłużony



Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 1151
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: SZO

PostWysłany: Wto 20:40, 26 Sty 2010 Temat postu:

Ostatnio zaszło u mnie wiele zmian.Zmieniłem miejsce zamieszkania - wprowadziłem się do swojej panny Wink Nie mam internetu, został w mieszkaniu rodziców. Nie mam miejsca na repliki ( Narazie ) więc wszystkie leżą na starych śmieciach ) I nie mam czasu na dłubanie ani w broni, ani w modelach aut. jako iż oboje pracujemy na rózne zmiany, mam czas na kuchnie tylko Smile Dziś serwuję :


- ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z PARÓWKAMI I PIECZARKAMI.

Przepis na naleśniki ominę - bo robi się jak zwykle i się je smaży Wink Potem potrzebne jeszcze :cebula, pieczarki ( ilość odpowiednia do ilości naleśników i apetytu ). Cebulę kroimy w kostkę i szklimy, można też czosnku dodać trochę. Potem dorzucamy pieczarki i smażymy, aż będą miękkie. Jak już naleśniki posmażone, pieczarki z cebulką też - bierzemy parówkę i przekrajamy wzdłuż na dwie połówki i kładziemy je na naleśniku, nie w śroku ani nie na samej krawędzi ( nie wiem jak to napisać Mr. Green ) tak aby naleśnik był podzielony na trzy części. Boki zawijamy do środka, aby przykryć parówki ciastem. Na środek dajemy pieczarki z cebulka, obficie posypujemy tartym serem - i do piekarnika Very Happy Ja lubię jak ser się trochę przypali Wink


[link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych]

Smacznego Wink Ja jem z ketchupem Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nocaster
Użytkownik Zasłużony
Użytkownik Zasłużony



Dołączył: 02 Maj 2009
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: lublin

PostWysłany: Wto 20:51, 26 Sty 2010 Temat postu:

Nie no po takim zdjęciu to choćbym był zaraz po obiedzie to zrobiłbym się głodny Very Happy idę jeść Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mr-Bad
Użytkownik Zasłużony
Użytkownik Zasłużony



Dołączył: 25 Cze 2007
Posty: 15647
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 74 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Brzozowica

PostWysłany: Wto 21:29, 26 Sty 2010 Temat postu:

I już po Szlachetnym Panie Qligu....

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Forum Jeden do jednego. Strona Główna -> Offtopic - pogaduchy na każdy temat Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3


Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB Š 2001, 2005 phpBB Group
Theme bLock created by JR9 for stylerbb.net
Regulamin